Rataplan

IEDEREEN IS MAKER!

Rataplan heeft een rijke geschiedenis van meer dan 20 jaar, ontstaan als theaterwerkplaats voor jong artistiek talent en podium voor theater en jazz. 
Vandaag zijn de jonge talenten van toen gevestigde waarden in het kunstenlandschap, net zoals Rataplan zelf. De laatste jaren is Rataplan  geëvolueerd naar een participatieve en artistieke werking gevoed door de grootstedelijke context waarin ze huist, met inzet op kinderen, jongeren, de buurt, nieuw talent en gevestigde waarden in de podiumkunsten, Rataplan experimenteert met nieuwe werkvormen en methodieken om zo tot een eigentijds wijk-kunstenhuis uit te groeien dat de stad weerspiegelt. 
 

Waar staat Rataplan voor?

1 Rataplan is een broedplaats
Een plek waar opkomend en gevestigd talent experimenteert, onderzoekt en bedenkt, en waar grassroots initiatieven thuis zijn. Een plek met kunsteducatieve workshops voor kinderen en jongeren, jazzliefhebbers en woordkunstfanaten. Een plek waar grootstedelijke kunstenaars creëren, repeteren, en in dialoog treden met publiek. Een broedplaats voor curatorschap, mede-eigenaarschap, partnerschap en nieuwe methodieken.
 
2 Rataplan biedt een podium
Een programma voor de geoefende cultuurliefhebber en de nieuwsgierige nieuweling. Voor jazz, theater, slam poetry, dans, urban arts, kinderkunsten, talks en nieuwe en stedelijke kunstvormen. Een podium waar artiesten voor het eerst tonen, nieuw werk uitproberen of een afgewerkte voorstelling presenteren. Een platform voor lokale en bovenlokale spelers die de stad vertegenwoordigen. 
 
3  Rataplan is een eigenzinnig en dynamische wijk-kunstencentrum
The place to be aan het Terloplein, op de grens tussen Borgerhout en Antwerpen Noord. Een thuis voor en door bewoners, vrijwilligers, artiesten, publiek en partners. Een plek waar een buurtfeest hand in hand gaat met een artistieke performance. Waar de sociale en culturele verhalen uit de stad inspireren. Waar de dialoog met de wijk de identiteit van het huis mee bepaalt. 
 
4 Rataplan werkt samen
Onze deur staat open voor artiesten en vele sociale en culturele organisaties. Door samen te werken met partners uit verschillende domeinen (van sport, onderwijs en jeugd tot economische organisaties) komen we tot extra sterke verhalen. Samen bouwen we nieuwe allianties en nieuwe trajecten uit. 
 
5 Rataplan is een warme culturele huiskamer
Een eclectisch huis waar je een unieke avond beleeft, in een intieme setting van een optreden of voorstelling geniet en achteraf blijft hangen met vrienden, artiesten en vrijwilligers. Een plek waar je kan ontdekken, experimenteren, presenteren, ontmoeten, meehelpen, je verwonderen en vooral: een plek om te genieten.  
 
De werking van Rataplan rust op drie pijlers: PODIUM (presentatie) :: BROEDPLAATS (ontwikkeling) :: STAD (participatie). Deze pijlers staan in verbinding met elkaar en vormen de voedingsbodem van een gelaagde werking, waarin verschillende parcours worden afgelegd door makers, partners en publiek.