Dit zijn de artists in residence voor 2024-2025

Rataplan geeft elk seizoen ruimte aan vernieuwende en opkomende artiesten om eigen werk te ontwikkelen en te presenteren. Ze werken vijf dagen aan een nieuw muzikaal project of een artistieke verdieping met muzikale gasten. Deze residentieweek sluit af met een toonmoment.

Rataplan schept een professioneel kader, deelt netwerken en expertise en stimuleert artistieke projecten die nadien doorstromen in de bredere jazzscene.
We stellen heel graag de artists in residence van seizoen 2024 - 2025 aan u voor.

Rahmat Emonds met haar band AMAEA.
Suzan Peeters 
Unfinished Business
Stijn Demuynck
Roman Hiele/Simon Beeckaert/Elisabeth Klinck

Rahmat Emonds

Zangeres en songwriter Rahmat Emonds studeerde zang en songwriting aan BIMM London en studeerde in 2022 af aan de hogeschool PXL-music.
Ze is één van de vaste leden van Stef Kamil Carlens & The Swoon waarmee ze  dit jaar op tournee is.
Rahmat was als zangeres lid van de elektronische muziekgroep Vermin Twins. Ze deed mee in de multidisciplinaire voorstelling ‘When I Look at a Strawberry, I Think of a Tongue’ van Lisi Estaràs, Mirko Banovic, Kristien De Proost & Sara Vanderieck.

Rahmat is artist in residence met haar band AMAEA, waarin ze samen met Mirko Banovic op basgitaar en Sam Gysel op drum aan hun eerste EP/album werken. In Rataplan werken ze hun live set verder uit en experimenteren ze ook met kostuum, beweging én scenografie. De muziek gaat van zeer ingetogen tot heel uitbundig met de stem als absolute leidraad. Je hoort alternatieve soul met invloeden uit jazz, zachte indie en zelfs afrobeat. Iets om naar uit te kijken!

DO 19.09 - CONCERT AMAEA

Rahmat Emonds (c) Anke Defossé

Suzan Peeters

Suzan Peeters (°1999) is een Belgische accordeonist, improvisator en geluidskunstenaar. Ze experimenteert met het akoestische klankspectrum van de accordeon. Deze tracht ze uit te breiden aan de hand van speeltechniek, een massagebord, transducers en live electronics, waarbij de klank steeds de beweging van de balg volgt.

Suzan Peeters is artist in residence in het kader van het nieuwe Interlinie Festival.
Van 13 tot en met 15 december 2024 spoort het Amsterdamse muziekplatform Space is the Place door België. De haltes zijn Sojo in Leuven, Rataplan in Antwerpen (i.s.m. Sound in Motion en Klankhaven) en KAAP in Oostende.
In Rataplan zie je Suzan Peeters, Ruidoscuro en Ocean Eddie ft Sofia Jernberg.

ZA 14.12 - Interlinie Festival met Suzan Peeters, tickets via deze link.

Suzan Peeters


Hiele/Klinck/Beeckaert

Hiele/Klinck/Beeckaert zijn Roman Hiele, Elisabeth Klinck en Simon Beeckaert.
Het is een nieuw trio muzikanten met elk een totaal andere muzikale achtergrond.
Simon komt uit de jazz, Roman uit elektronische muziek en Elisabeth uit  klassieke muziek. Hun raakvlak is de zin voor klankexperiment en co-creatie.
De klankwereld van het trio bestaat uit twee strijkers ( contrabas/viool) en
elektronica.

Tijdens de residentie wil het trio vertrekken vanuit improvisaties om eigen composities te vormen. Dat wordt een bijzondere kruisbestuivingen.

VRIJ 17.01 - concert Hiele/Klinck/Beeckaert, tickets via deze link.

Unfinished Business

Unfinished Business, dat zijn Seba Colson, Jef Manderveld, Samuel Cooremans,
Simon Van Brandt en Jeroen Reggers. Ze leerden elkaar kunnen op het Conservatorium van Antwerpen. Hun dynamische repertoire valt niet onder 1 noemer te brengen. Geënt op jazz met invloeden van rock, funk, fusion en een stevig anker in de Hardbop brengen zij een sound waarin de echo’s van de classics zich vermengen met de newness van hun toekomstmuziek; in één oor-opslag voelbaar; Their Business is Unfinished!

Tijdens hun residentie wil Unfinished Business samenwerken met muzikanten Bert Joris, Vincent Brijs en Nero Vergaert. De band werkt in het najaar van 2024 aan hun debuutplaat, waar ook een aantal bonus track op komen met special guests. De residentie in Rataplan willen ze gebruiken om aan deze nummers te werken en deze ook live op te nemen.

VRIJ 14.02 - concert Unfinished Business, tickets via deze link.

Stijn Demuynck

Stijn Demuynck is multi-instrumentalist en geluidskunstenaar. Hij is vooral actief als solomuzikant waarbinnen hij de grens opzoekt tussen klank en muziek. Dit is ineens ook de rode draad in zijn werk.
Met drum als hoofdinstrument gebruikt Demuynck ook zijn stem, de gitaar, software, electronics,… om muziek te maken.

Als artist in residence wil Stijn Demuynck samen met drummer Stijn Cools zijn twee heel verschillende soloprojecten met elkaar verbinden. Zo heb je zijn EP 'Werk' met nummers op gitaar en zang, opgebouwd als een poplied. Die Demuynck wil verbinden aan zijn project 'Kruip eens in een snaredrum', waarin hij met software- en hardwaretoepassingen een nieuw instrument opbouwt met een snaredrum, electronica en quadrafonische speakers.
In Rataplan onderzoekt Demuynck hoe deze kunnen samenwerken en hoe ze een interessante live-ervaring bieden aan het publiek.

VRIJ 23.05 - concert Stijn Demuynck, tickets via deze link.

suggesties

Artist in Residence

AMAEA

MUZIEKRESIDENTIENIEUW WERK
donderdag 19 september
20:30
rataplan

Schrijf je in op de nieuwsbrief!