Kreis + Thunder­blender

JazzLab

RATAPLAN x TRIX

JAZZ

Kreis


Dansende Beren schreef over Askr (2019), het debuutalbum van Kreis:“Te situeren tussen zachtaardig jazzgefriemel, meesterlijk gedoseerde improvisatie en prachtig intimistische breekbaarheid aangelengd met een fraaie dosis poëzie.” De muziek is verwant aan de folktradities uit het Hoge Noorden, maar combineert dat met elegante kamermuziek en jazz-via-omwegen.

Dit is geen trio van de shock and awe-tactiek, geen eenheid die je meteen achterover kegelt met technische hoogstandjes of dik aangezette ideeën en emoties. Integendeel, het is net een band die stapvoets onder de huid kruipt, stilletjes binnensluipt om vervolgens z’n kleine weerhaakjes los te laten en de luisteraar consequent onder te dompelen met voldoende reliëf om weg te kunnen blijven van wollige melancholie.

CREDITS
Stan Maris - accordeon, composities
Benjamin Hermans - rieten
Kobe Boon - contrabasThunderblender


Thunderblender heeft een door en door Europees geluid, maar laat zich graag inspireren door hedendaagse muziek en Amerikaanse grootheden als Tim Berne en Henry Threadgill. Ze doen inspiratie op bij de meesters van het experiment en geven er vervolgens een eigen draai aan.

Elk van de drie leden zorgt bovendien voor een bijzondere insteek: bandleider Sam Comerford bespeelt naast tenorsaxofoon ook de zeldzame bassaxofoon, een kolossaal instrument met een onwaarschijnlijk stoombootgeluid. Hendrik Lasure is vrij om het volledige bereik van de piano in te zetten en maakt bovendien gebruik van live sampling. Jens Bouttery, tenslotte, vult zijn drumkit aan met een bas-synthesizer, en fungeert zo als eenmans-ritmesectie.

Thunderblender won een paar jaar geleden de Toots Thielemans Award, terwijl Comerford op het prestigieuze Tremplin Jazz d’Avignon concours verkozen werd tot beste instrumentalist. Comerford maakt ook deel uit van het internationale kwintet Aerie en Hendrik Lasure warm bad. Lasure zelf is dan weer bekend van o.a. SCHNTZL en het An Pierlé Quartet. Jens Bouttery is actief met Hi Hawaii, Les Chroniques de l’Inutile en Jef Neve’s ‘Spirit Control’. Thunderblender nam zijn debuutalbum Stillorgan op met Koen Gisen. Het verschijnt op 11 september op het WERF-label. Klik hier om te luisteren/bestellen.

CREDITS
Sam Comerford - tenor- en bassaxofoon
Hendrik Lasure - piano
Jens Bouttery - drums, elektronica 

“Het genot zit bij Kreis in de eindeloze nuances. Denk ook niet zomaar dat het één en al melancholie is wat de klok slaat. (...) Net zoals in de Noorse mythologie de Wereldboom, een es (of in oud-noors een ‘askr’), negen werelden verbond, zo komt in de muziek van Kreis heel veel moois samen. Een heerlijk debuut.”

— Jazz & Mo over Kreis

“Met weemoed, fijnzinnig samenspel, trance, en een bedwelmende cadans als ingrediënten gaat dat ongetwijfeld nog meer fraaie resultaten opleveren. Maar blijf vooral ook even rondhangen in het nu en pik de band mee terwijl hij zijn kunst nog volop aan het verfijnen is. Het is een mooi verhaal om te volgen.”

— Enola Magazine over Kreis

“The evident chemistry between Comerford, Lasure and Bouttery results in intricate, adventurous play that's never predictable. (...) Gutsy yet melodic, rhythmically complex yet grooving, there's plenty to admire in this fine debut.”

— All About Jazz over debuut-EP Last Minute Panic van Thunderblender

Credits

suggesties

SPEELDATA GEWIJZIGD!

JazzLab Solo

Tuur Florizoone
+ Simon Segers

JAZZMUZIEKFAMILIE

JazzLab

Wasdaman
+ John Ghost

JAZZMUZIEK

Schrijf je in op de nieuwsbrief!