Mouss Sarr + Tister Ikomo + Çiğdem y Mirol

Mestizo Arts Platform

Wipcoop Sessions

Dit evenement is voorbij.

JOIN US for another WIPCOOP Sessions en werp een blik op nieuwe artistieke creaties die zich volop ontwikkelen in onze steden.
In oktober host Rataplan weer een nieuwe WIPCOOP Sessions! 
 
14 oktober maak je kennis met het werk "Black" van Mouss Sarr + Nzela Na Ngai van Tister Ikomo + Bookperformance van Çiğdem y Mirol. 
 
Mouss en Tister werken beide aan een nieuwe danscreatie. En we duiken letterlijk het boek in met Bookperformance van Çiğdem Y. Mirol. 

Programma
14 oktober: 3 sessions

SESSION #1: BOOKPERFORMANCE ÇIĞDEM Y. MIROL

Çiğdem Y. Mirol vermengt met BOOKPERFORMANCE het boek, de voorstelling, de auteur en het de lezer/het publiek tot één. Çiğdem speelt met de grenzen tussen het podium en het publiek en vervaagt deze door objecten, beweging en stilte. Woorden vliegen door beelden en lijnen die ontstaan.

Genieten wordt synoniem aan het begrijpen van een vreemd en absurd leven en liefdesverhaal. Alleen zolang ze beide hetzelfde klinken én homoniemen genereren als “we” genieten en/of begrijpen.

Çiğdem y Mirol ontwikkelt BOOKPERFORMANCE als een artistiek en literair concept en als een wereldbeeld.

Als schrijver en performancekunstenaar daagt ze het lichaam en het geluid uit van een tekstueel zelf. Een tekstueel zelf dat zichzelf transformeert in het geluid en in het lichaam van een werkelijk zelf door visuele en muzikale dynamieken. Tijdens Bookperformance wordt de lezer uitgenodigd om deel te nemen aan het creatieve proces.

Çiğdem’s ervaring in de academische wereld, journalistiek, theater, beeldende kunst, psychologie, lesgeven, vertalen en literatuur legde de fundamentele waarden van het concept en de “The Weird & The Absurd” filosofie erachter én droeg bij aan begrip van transparantie in het concept.

Credits: Concept en performance: Çiğdem y Mirol / www.bookperformance.com


SESSION #2: NZELA NA GNAI' van TISTER IKOMO 

In dit drieluik reis je mee van Kinshasa “La Belle” naar België. Een dansvoorstelling over beproevingen, transformatie en strijd om erkenning. Via tot ritmisch slagwerk getransformeerd afval, traditionele dansen en muziek vertelt choreograaf, muzikant en danser Tister Ikomo een persoonlijk verhaal.

Tister Ikomo is danser, choreograaf en muzikant die in Congo door de verschillende provincies trok om de verschillende traditionele dansen te bestuderen. In Kinshasa is hij assistent choreograaf van het artistiek gezelschap Arumbaya. Hij werkte o.a. ook samen met Alain Platel en Fabrizio Cassol als danser voor de show Coup Fatal en als percussionist voor Sidi Larbi ..

Choreografie en dans – Tister Ikomo / Coach – Isnelle da Silveira / Met de steun van Danspunt, WIPCOOP/Mestizo Arts Platform

SESSION #3: “BLACK” Mouss Sarr

“Black” is een anglicisme dat in zwang is geraakt en wordt gebruikt om naar een zwarte persoon te verwijzen. Verkozen boven het Franse equivalent, is het meer politiek correct, cooler, veiliger. En toch, zoals Rokhaya Diallo opmerkt, Noir-e (Zwart-e) is geen vies woord. Het gebruik van dit woord roept vragen op. “Black” duikt regelrecht deze bevraging in.

In deze solo verkent Mouss zijn zoektocht naar identiteit als jonge zwarte man, geboren in Europa, door middel van dans.
Een complexe identiteit, moeilijk te plaatsen op een kaart. Te simplistisch, te statisch?

Wat betekent het om “Black” te zijn?

Mouss Sarr is choreograaf, danser (hiphop, dancehall en krump), oprichter & artistiek leider van Timiss, een platform waar hij ruimte biedt aan street dansers. Lees meer over Timiss: klik HIER

https://mestizoartsplatform.be/mouss-sarr/
Teaser:


WIPCOOP = Work In Progress Coöperatie van Mestizo Arts Platform. WIPCOOP maakt ruimte voor nieuwe stemmen, verhalen, vormen en talen in de kunsten. Tijdens Sessions tonen artiesten aan een geïnteresseerd publiek waar ze nu staan met de ontwikkeling van nieuwe podiumcreaties.Schrijf je in op de nieuwsbrief!