Jazzlab

Free Orleans Rebel Band

JAZZMUZIEKPODIUM

Dit evenement is voorbij.

Wat gebeurt er als je een bende hedendaagse jazzkleppers loslaat op de New Orleans-traditie? Dat is wat je te horen krijgt bij The Free Orleans Rebel Band, een zevenkoppig gezelschap dat een hommage brengt aan de creativiteit, vitaliteit en emanciperende kracht van een muziekvorm die onterecht in het retro-hoekje belandde.

Oprichter Waso De Cauter is deel van een geslacht dat de wortels van de jazz door en door kent. Deze gitarist realiseerde zich dat  er heel wat overeenkomsten zijn tussen de rebelse jazz uit de jaren twintig en de vurige freejazz van de jaren zestig, die gretig teruggreep naar de revolutionaire geest van de oerjazz. Die combinatie van Afrikaanse en Europese muziek was bij uitstek iets van een collectief van muzikanten die bruisende, knetterende muziek maakten. Het bevatte een soort vrijheid die decennialang afwezig zou zijn in de jazz, terwijl de traditie intussen een wat duffe bijklank kreeg. Tijd voor actie dus!
 
De naam van de band spreekt boekdelen: dit septet grijpt terug naar de hoogdagen van pioniers als Jelly Roll Morton, King Oliver en natuurlijk Louis Armstrong, wiens Hot Sevens als voorbeeld diende. Het is die specifieke combinatie van instrumenten, maar dan ook met die intenties. Kan je daar een moderne update van maken? De muzikanten die De Cauter rond zich verzamelde staan stuk voor stuk aan de voorhoede van de Belgische jazz: Bart Maris, Joachim Badenhorst, Jon Birdsong, Nabou Claerhout, Christian Mendoza en Lionel Beuvens. Namen die tot de verbeelding spreken, zeker als je ze bij elkaar brengt.


i.s.m. Jazzlab
 

Credits

Free Orleans Rebel Band

Waso De Cauter (Banjo)

Bart Maris (Trompet)

Joachim Badenhorst (Basklarinet)

Jon Birdsong (Sousafoon)

Nabou Claerhout (Trombone)

Christian Mendoza (Piano)

João Lobo (Drums)

Schrijf je in op de nieuwsbrief!