ENRIQUE NOVIELLO: GDANSK - A JUMP INTO HISTORY VRIJ SPELRelated Articles
   VR 23/2     20.00 U     € 6/4   Tickets 

Tien dagen krijgt Enrique Noviello aka Kike vrij spel in Rataplan. Hij gaat als muzikant, producer en theatermaker op zoek naar het verhaal van een Poolse arbeider uit Gdansk, Lech Walesa, die een domino-effect veroorzaakte dat de wereld danig veranderde. Tijdens zijn onderzoek tast Kike verschillende kunstdisciplines af, gaat in gesprek met andere makers en brengt zijn verhaal in een muzikaal, performatief en audiovisueel toonmoment. Vandaag krijg je een stuk van 15' à 30' te zien, gevolgd door een kort nagesprek. In de voor de gelegenheid 'Poolse bar' kan je daarna iets drinken met nog wat live muziek door El Juntacadáveres.

 


In 1980 brak er een staking uit bij een scheepswerf in een havenstad ten noorden van Polen. Die staking leidt tot een nieuwe vakbond die de politieke structuur van de toenmalige USSR in vraag stelt. Deze kleine beweging zorgt voor een gigantisch sneeuwbal-effect die de geopolitiek doet daveren en de wereld fundamenteel zal veranderen. In 1989 valt de Berlijnse muur en breken er andere tijden aan. Alles is begonnen bij een arbeider uit Polen… Een man die alles anders ziet en zelf een controversieel figuur wordt.

 


Kike is een vaste waarde bij Mestizo Arts Platform (MAP). Hij heeft 2 bands: El Juntacadáveres (Argentijnse tango met hiphop, electro, jazz en latin) en Murga Armada (muzikale straatband). Daarnaast maakte hij muziek voor voorstellingen Amigos en Hannibal (t, arsenaal), Rumble in da Jungle  (SINCOLLECTIEF,  Arenberg, MAF, t,arsenaal), Klank van de stad (Madam Fortuna), Mag ik een danske? (HETPALEIS) en Kamyon (KVS). Met Junior Mthombeni stelde hij tevens een cd samen voor het kinderboek Verre Vrienden (van Michael De Cock/Gerda Dendooven).

 


MAP en Rataplan maken ruimte voor onderzoek om nieuwe vormen van theater, performance, dans en beeldende kunst te brengen. De artiesten geven invulling aan een theaterhuis volgens nieuwe regels. De resultaten zijn niet vastgelegd, noch de publiekservaring, want ook die interactie hoort bij deze zoektocht. In november toverden de Fokovisten van De Loods des Doods Rataplan om in een interactieve installatie, of zeg maar spookhuis, genaamd ‘Ratakwaad’. Nu is Kike aan de beurt. Collectief Osei Bantu sluit het seizoen af met dans, performance, muziek, fashion, …

 

VAN/MET: Enrique Noviello, El Juntacadaveres / special Guests: Nele Paelinck, buni lensky, rysiek turbiasz, jo smits / tekst: max greyson / kostuum: joana rossi / camera: wanda magdalena chmielinska / foto: karolina maruszak en luc van peer / poolse expert, scenografie bar: paula kopczyk / techniek: rataplan vzw / met dank aan: dimitri leue, jeroen olyslaegers, madam fortuna, gerardo salinas / en ook nog: ems depreeuw en studenten kdg kunst- en cultuurbemiddeling / met steun van de provincie antwerpen 
image

ONLINE TICKETS

7 dagen op 7, de klok rond.


Combitickets Connections 15:16: klik hier 


Combitickets JazzLab Series: 

klik hier
 

Vanaf nu ook cadeaubons online te bestellen via deze link !

 

Tickets kunnen ook telefonisch besteld worden via de ticketbalie: 03 600 16 60

 

 

  • Email this Page